Οδηγός προστασίας από τον Ήλιο για παιδιά

Παιδια παιζουν στην παραλία

Παιδια παιζουν στην παραλία

Προσέχω κι απολαμβάνω τον ήλιο

Φέτος ειδικά, που ο χειμώνας διήρκεσε περισσότερο από εκείνους των τελευταίων ετών και σε συνδυασμό με τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που όλοι λίγο ή πολύ βιώσαμε, η λαχτάρα μας να καταφύγουμε στη δροσιά και την ξεγνοιασιά μιας παραλίας είναι προφανώς μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ετοιμάζουμε λοιπόν τα μαγιό, τις πετσέτες, τα κουβαδάκια των παιδιών, σωσίβια, βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά, το ψυγειάκι με τα απαραίτητα και αδημονούμε να φτάσουμε δίπλα στο κύμα. Προαιρετικά –ή μάλλον απαραιτήτως τώρα πια- παίρνουμε μαζί μας ψάθες, ομπρέλες ή σκηνές. Αυτά όμως που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι τα καπέλα και τα αντηλιακά, καθώς είναι πιο απαραίτητα ακόμη κι απ’ το μαγιό μας!
Ο ήλιος δεν είναι φίλος μας. Μπορεί να αποδειχθεί σε έναν επικίνδυνο εχθρό για την υγεία μας, αν δεν φροντίσουμε να προστατευτούμε απ’ αυτόν. Εγκαύματα, θερμοπληξία, καρκίνος του δέρματος, είναι λόγοι που πρέπει να καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Παλαιότερες και πρόσφατες μελέτες μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την επίδρασή του στο δέρμα μας και όχι μόνο και ειδικά όσον αφορά στα παιδιά. Μας επιβεβαιώνουν, για παράδειγμα, ότι η πρόωρη γήρανση σχετίζεται άμεσα με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Ειδικά η επιδερμίδα των παιδιών που είναι πολύ ευαίσθητη και πιο δεκτική στην χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη. Κατ’ αρχάς τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Επίσης, όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα τους τόσο πιο ευάλωτη είναι στους κινδύνους. Γι’ αυτό, λοιπόν, το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το καπέλο, εγκεκριμένα γυαλιά ηλίου με φίλτρα κατά των UV (υπεριώδης ακτινοβολία), τα άνετα, βαμβακερά ρούχα και με πυκνή ύφανση, που δεν επιτρέπουν εύκολα την ακτινοβολία να τα διαπεράσει, θα γίνουν οι καλύτεροι σύντροφοι των παιδιών μας αλλά και δικοί μας τους ηλιόλουστους και ζεστούς μήνες αυτής της χρονιάς αλλά και όσων θα ακολουθήσουν.
Να θυμόμαστε πως:

  1. η έκθεσή μας στον ήλιο από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. είναι επιβλαβής, (αυτές τις ώρες προτείνουμε τα παιδιά να παίζουν παιδικα παιχνιδια σε εσωτερικούς χώρους).
  2. Οι καλύτερες ώρες για τα παιδιά είναι μέχρι τις 10 το πρωϊ και μετά τις 5:30 το απόγευμα,
  3. Χρειάζεται να βάζουμε αντηλιακό περίπου 20 με 30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο,
  4. Χρειάζεται να ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό μας, ειδικά αφού βγούμε από το νερό,
  5. χρειαζόμαστε αντηλιακό ακόμη κι όταν βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα ή κάτω από συννεφιασμένο ουρανό,
  6. Δεν προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο στην παραλία. Απαραίτητη είναι η προφύλαξή μας και στη βόλτα, στα σπορ, στο αυτοκίνητο, αφού ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Σήμερα υπάρχει εκτενής πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η έκθεση στον ήλιο και η σχετική ευαισθητοποίηση του κοινού αρχίζει να μεγαλώνει. Οι γονείς οφείλουν να είναι αρκετά προσεκτικοί στους κινδύνους και φυσικά να αποτελούν το παράδειγμα προς μίμηση τηρώντας τους κανόνες προστασίας, ώστε να αντιμετωπίζουν λιγότερες τυχόν αντιδράσεις από τα παιδιά τους αλλά και να προστατεύονται αποτελεσματικά κι οι ίδιοι.
Αλεξάνδρα Δεσκάτα, εκπαιδευτικός