Μικροί, μεγάλοι, τα σχολεία έκλεισαν! και τώρα;

Tα σχολεία έκλεισαν… Διάπλατα χαμόγελα φορέθηκαν σε χιλιάδες παιδικά προσωπάκια, καθώς η μέρα που γι’ αυτά σηματοδοτούσε την αρχή της ξεγνοιασιάς και του παιχνιδιού είχε φτάσει επιτέλους! Γέλια, μπουγέλο, κατάστρωση σχεδίων για τις πρωινές ή απογευματινές εξορμήσεις τους στη γειτονιά, στο πάρκο ή στην παιδική χαρά με την παρέα, συγκίνηση, κάποιοι αποχωρισμοί του καλοκαιριού συνοδευμένοι με υποσχέσεις για αντάμωμα το Σεπτέμβρη, συζητήσεις για τις διακοπές του ενός και του άλλου στη θάλασσα, στο βουνό, στο χωριό ή σε κάποιον ωραίο ταξιδιωτικό προορισμό, ζωηρές συζητήσεις και ζωηρά συναισθήματα, όλα μια ευχάριστη εικόνα στα μάτια, μια χαρούμενη μουσική στα αφτιά όσων βρίσκονταν μέσα ή κοντά σε μια σχολική αυλή εκείνη, την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς.
 
Παιδιά παρακολουθούν μάθημα στο Σχολείο
 
Συμμεριστείτε αυτή τη χαρά με τα παιδιά σας. Θυμηθείτε τη δική σας παιδική ηλικία, τα χρόνια εκείνα που τα σημαντικότερα προβλήματά σας ήταν το πολύ διάβασμα, οι παρεξηγήσεις με τις φίλες και τους φίλους σας, η στέρηση μιας βόλτας με το ποδήλατο για τιμωρία και οι πιο ευτυχισμένες στιγμές σας ήταν οι σκανταλιές, οι σχολικές εκδρομές, το διάλειμμα, τα πειράγματα κι οι ευχάριστες στιγμές με συμμαθητές και δασκάλους στην αίθουσα αλλά κι αυτή η γλυκιά κούραση στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης με διάβασμα και παιχνίδι, που βάραινε το βλέμμα και τα πόδια σας κι η απόσταση από το κρεβάτι θα έμοιαζε ατελείωτη αν η μαμά ή ο μπαμπάς δεν σας έπαιρνε αγκαλιά για να σας παραδώσει στην αγκαλιά πια του Μορφέα. Όσο πιο κοντά αισθανθείτε στη δική σας παιδική ηλικία, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να κατανοείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, να έρχεστε πιο κοντά του, να επικοινωνείτε ουσιαστικότερα και να δένεστε περισσότερο μαζί του. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζετε το παιδί με την ωριμότητα και την εμπειρία της ζωής σας, βλέποντάς το ταυτόχρονα πιο καθαρά μέσα από τα μάτια της παιδικής αθωότητας, λογικής κι ευαισθησίας.
 
Περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του, παίξτε, συζητήστε, ταξιδέψτε. Μη βιαστείτε να το «στρώσετε» ξανά στο διάβασμα και μην το πιέσετε να διαβάσει κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, παρά μονάχα προκαλέστε του τη λαχτάρα –όσο μπορείτε- να το θελήσει το ίδιο. Χτίστε μαζί πυργάκια στην άμμο, κολυμπήστε, κάντε ποδήλατο, χαρείτε τη φύση, εκμυστηρευτείτε του τις σκανταλιές , τις επιθυμίες, τις αναμνήσεις σας όταν ήσαστε στην ηλικία του. Κι έτσι τα καλοκαίρια του θα αποκτήσουν περισσότερο χρώμα και τα δικά σας περισσότερο φως…
 
Αλεξάνδρα Δεσκάτα, εκπαιδευτικός